Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

Ciasto "Styropian" z brzoskwiniami

Składniki:

Na ciasto kruche:

250g masła lub margaryny

100g cukru

5 żółtek

450g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

1l jogurtu naturalnego

200g cukru

2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

5 białek

 

Dodatkowo jedna puszka brzoskwiń                            

 

Sposób przygotowania:

Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180oC aż się lekko zarumieni.

Brzoskwinie odsączyć a następnie pokroić na kawałki.

Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem i przesianym przez sitko budyniem. Ubić białka i wymieszać delikatnie z masą jogurtową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.

Na górze masy wyłożyć kawałki brzoskwiń i zetrzeć pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażarki.

Ciasto piec ok. 60 minut w temp. 180oC. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika d ostygnięcia.

Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.

Smacznego!!!

 

Ciasto wykonali uczniowie kl 1T

Dziękujemy

 

 


 


 


KULEBIAK Z KAPUSTĄ I WĘDLINĄ  - tzw. pieróg ruski

Ciasto drożdżowe:

Mąka pszenna 450g

Drożdże 30g

Cukier 30g

Mleko 130g

Margaryna 130g

Jaja 2 szt.  100g

Sól

- sporządzić ciasto drożdżowe metodą dwufazową

Farsz:

600g kapusty słodkiej

250g kiełbasy

100g cebuli sól, pieprz, majeranek

- dokonać obróbki wstępnej brudnej kapusty i cebuli

- kapustę pokroić na ćwiartki, gotować w osolonej wodzie 10 min, osączyć, posiekać

- cebulę podsmażyć, dodać pokrojoną wędlinę, kapustę i doprawić

- ciasto rozwałkować na grubość ok. 2cm, ułożyć letnie nadzienie, zwinąć w wałek, podwinąć brzegi

-pozostawić do wyrośnięcia

-wyłożyć na przygotowaną blaszkę, posmarować roztrzepanym jajem

- piec ok. 40 min. 1800C

 

 

 


 

Uczniowie III TŻ upiekli – TORT SZWARWALDZKI / Z CZARNEGO LASU/

Ciasto ucierane:

Gorzka czekolada 150g

Masło 150g                                             

Cukier puder 150g

Jajka 6 szt. / duże/

Mąka 150g

Proszek do pieczenia łyżeczka

Szczypta soli

- czekoladę upłynnić na parze, masło utrzeć z ostudzoną czekoladą

- kolejno wbijać żółtka i dodać cukier, na koniec przesianą mąkę z środkiem spulchniającym

- białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą

- osobno piec 3 blaty ciasta, 1800 C, 13minut

Syrop do nasączenia blatów:

- sok z wiśni, likier wiśniowy

Masa wiśniowa:

-Kompot z wiśni 150ml

- cukier 2 łyżki

- skrobia ziemniaczana 2 łyżki

- cukier wanilinowy

- likier wiśniowy 50 ml

- wiśnie 700g / świeże, mrożone, z kompotu/

- wszystkie składniki oprócz wiśni dobrze wymieszać i zagotować / kisiel/  na  koniec dodać wiśnie

Masa śmietanowa:

śmietanka kremowa 1l

cukier puder 4 łyżki

żelatyna 4 łyżeczki

- śmietankę ubić na sztywno dodać cukier i żelatynę / dobrze zrobić masę na połowę

Wykonanie tortu:

- blat ciasta nasączyć, masa wiśniowa, śmietanowa, blat nasączyć, masa wiśniowa ,śmietanowa, blat

Dekoracja śmietanowa, na obłożenie : kandyzowane wiśnie i tarta czekolada

 

 

 


 

Sałatka owocowa

Wiosna za oknem więc proponujemy coś lekkiego i mniej kalorycznego ;)

Przepisu nie podajemy, przecież to takie proste do wykonania i jakie smaczne!

Kompozycję wykonali uczniowie klasy 1 Tż.

Dziękujemy.

 

 

 

 


 

 

Tiramisu

Po włosku "tiramisu" oznacza "podnieś mnie na duchu". No cóż.... oglądając zdjęcia naszych kolegów, którzy odbywają praktyki we Włoszech, a przy tym zwiedzają piękny kraj, potrzebujemy czegoś co nas na duchu podniesie ;) Proponuje zrobić ten pyszny i wcale nie trudny deser ;)

Normatyw (5 porcji)

500g serka mascarpone

3 jaja

40g cukru

20g miodu

30g kawy rozpuszczalnej

25g kakao

60g rumu

300g biszkoptów

Wykonanie

Kawę zaparzyć i dodać rum. Jaja wyparzyć, oddzielić żółtko od białka. Żółtka utrzeć z miodem, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem. Połączyć z masą mascarpone. Biszkopty nasączyć w naparze z kawy i rumu, ułożyć jedną warstwę w pucharku. Na biszkopty wlać masę tak aby przykryła biszkopty i posypać kakao. Następnie ułożyć koleją warstwę nasączonych biszkoptów, wylać masę i posypać kakao. Tak sporządzony deser włożyć na 5 godzin do lodówki.

Smacznego!

 


 

 

Za przepis dziękujemy klasie 3Tż

 

 


 

Placki z ziemniaków i marchwi

Normatyw na 4 porcje
Ziemniaki 800g
Marchew 200g
Jaja 2 szt.
Mąka 60g
Sól, pieprz, kucharek
Natka pietruszki
Olej
Sposób wykonania
Obróbka wstępna ziemniaków i marchwi. Zetrzeć ziemniaki i marchew na  tarce o grubych oczkach. Dodać jaja, mąkę
przyprawy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Podawać posypane posiekaną natka pietruszki.
Za przepis dziękujemy Pani Urszuli Bury i klasie 2Z.

 

 


 

Snikers

Składniki:
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka masła

4 paczki herbatników
2 paczki krakersów
1 szklanka cukru
1/2 l kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 puszka mleka skondensowanego gotowanego przez 1,5 godziny lub gotowy karmel
paczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
2 szklanki mleka ugotować z masłem i szklanką cukru. Następnie dobrze rozpuścić szklankę mąki krupczatki w szklance mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować stale mieszając. Na blaszce rozłożyć wszystkie herbatniki, wylać na nie ugotowaną masę. Na masę wyłożyć krakersy, schłodzony karmel i ponownie ułożyć krakersy. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę na krakersy. Posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Schłodzić.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie wykonał Łukasz Neniczka z klasy 2 Z
Dziękujemy!

 

 


 

Sernik Królewski

Składniki:
1 kg białego sera  ( 3 razy zmielić)
4 różnokolorowe galaretki
1 szklanka cukru pudru
15 dkg masła
Owoce (banany, brzoskwinie)

 

 

Sposób wykonania:
Przygotować oddzielnie 3 galaretki, używając połowę wody, czwartą galaretkę rozpuścić w  w 0,5 l. Masło ubić z cukrem na pulchną masę, wymieszać z serem i rozdzielić na 3 równe części. Każdą część połączyć z jedną galaretką. Wlewać kolejne porcje masy serowej do tortownicy, przekładając owocami. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać  czwartą galaretką.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie nadesłane przez Łukasza Neniczkę, ucznia 2 Z. Dziękujemy!

Ciasto TROCINIAK
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek 
- 1 szklanka cukru kryształu
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany z białek, następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - wymieszać. Piec 180oC na złoty kolor.
Składniki na krem
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 800ml mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
Sposób wykonania:
Zagotować wszystkie składniki, oprócz masła, wystudzić, masło zmiksować i porcjami dokładać wystudzoną masę, wszystko razem dokładnie zmiksowć
Składniki na masę jabłkową
- 3 galaretki agrestowe
- 1 litr wody
- 5- 6 jabłek
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć, galaretki rozpuścić w litrze wody, gdy zaczną zastygać dodać jabłka.
Posypka:
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki, lekko rumienimy.
Na upieczony biszkopt kładziemy 3/4 masy budyniowej, na masę tężejącą galaretkę na to pozostałą masę budyniową i zrumieniony kokos na wierzch.
Smacznego!
Przepis nadesłał Łukasz Neniczka z klasy 2 Z. Dziękujemy.

 

Kurczak w pomarańczach

Normatyw dla 2 osób:
6 dramstików
1 pomarańcza
Marynata: 1 łyżka miodu, łyżeczka startego świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku (zetrzeć), łyżeczka przyprawy "5 smaków", łyżeczka sosu chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, starta skórka z jednej pomarańczy, sól

 

Sposób wykonania:
Dramstiki dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Następnie umytą pomarańczę pokroić w ćwiartki, mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pomarańcze i pół szklanki wody.
Piec w temperaturze 180oC przez godzinę.
Smacznego!

 

 

 

 

 


 

Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

Normatyw surowcowy na 4 porcje:

- jeden por
- 400 g ziemniaków
- jedna marchewka
- 1l bulionu
- 7 - 8 ząbków czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
Pora umyć i pokroić w półkrążki. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić. W garnku rozgrzać masło i krótko podsmażyć pora, ziemniaki i marchewkę. Następnie dodać bulion i gotować około 30 minut. Czosnek obrać, posmarować oliwą z oliwek i zapiec na złoty kolor w piekarniku. Następnie dodać czosnek do zupy i gotować jeszcze około 10 minut. Zupę lekko ochłodzić a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

 

 


 

 

Spaghetti pesto

 

 

Normatyw surowcowy:
400 g makaronu spaghetti
2 szklanki liści świeżej bazylii
1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych (można zamienić na ziarna słonecznika)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną tłuszczu.
Liście bazylii i orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokładnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ugotowany makaron, pesto i wymieszać. Ułożyć na wygrzanym talerzu, posypać startym parmezanem i udekorować bazylią i czerwonym pieprzem.
Smacznego!