Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

 

 

Spaghetti pesto

 

 

Normatyw surowcowy:
400 g makaronu spaghetti
2 szklanki liści świeżej bazylii
1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych (można zamienić na ziarna słonecznika)
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną tłuszczu.
Liście bazylii i orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokładnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać ugotowany makaron, pesto i wymieszać. Ułożyć na wygrzanym talerzu, posypać startym parmezanem i udekorować bazylią i czerwonym pieprzem.
Smacznego!