Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

 

Kartoflanka z pieczonym czosnkiem

Normatyw surowcowy na 4 porcje:

- jeden por
- 400 g ziemniaków
- jedna marchewka
- 1l bulionu
- 7 - 8 ząbków czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
Pora umyć i pokroić w półkrążki. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać, opłukać i rozdrobnić. W garnku rozgrzać masło i krótko podsmażyć pora, ziemniaki i marchewkę. Następnie dodać bulion i gotować około 30 minut. Czosnek obrać, posmarować oliwą z oliwek i zapiec na złoty kolor w piekarniku. Następnie dodać czosnek do zupy i gotować jeszcze około 10 minut. Zupę lekko ochłodzić a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!