Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony
Ciasto TROCINIAK
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek 
- 1 szklanka cukru kryształu
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Białka ubić z cukrem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany z białek, następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną - wymieszać. Piec 180oC na złoty kolor.
Składniki na krem
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 800ml mleka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
Sposób wykonania:
Zagotować wszystkie składniki, oprócz masła, wystudzić, masło zmiksować i porcjami dokładać wystudzoną masę, wszystko razem dokładnie zmiksowć
Składniki na masę jabłkową
- 3 galaretki agrestowe
- 1 litr wody
- 5- 6 jabłek
Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć, galaretki rozpuścić w litrze wody, gdy zaczną zastygać dodać jabłka.
Posypka:
- 1 opakowanie wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a następnie wiórki, lekko rumienimy.
Na upieczony biszkopt kładziemy 3/4 masy budyniowej, na masę tężejącą galaretkę na to pozostałą masę budyniową i zrumieniony kokos na wierzch.
Smacznego!
Przepis nadesłał Łukasz Neniczka z klasy 2 Z. Dziękujemy.