Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

 

Placki z ziemniaków i marchwi

Normatyw na 4 porcje
Ziemniaki 800g
Marchew 200g
Jaja 2 szt.
Mąka 60g
Sól, pieprz, kucharek
Natka pietruszki
Olej
Sposób wykonania
Obróbka wstępna ziemniaków i marchwi. Zetrzeć ziemniaki i marchew na  tarce o grubych oczkach. Dodać jaja, mąkę
przyprawy i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Podawać posypane posiekaną natka pietruszki.
Za przepis dziękujemy Pani Urszuli Bury i klasie 2Z.

 

 


 

Snikers

Składniki:
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki krupczatki
1 kostka masła

4 paczki herbatników
2 paczki krakersów
1 szklanka cukru
1/2 l kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 puszka mleka skondensowanego gotowanego przez 1,5 godziny lub gotowy karmel
paczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
2 szklanki mleka ugotować z masłem i szklanką cukru. Następnie dobrze rozpuścić szklankę mąki krupczatki w szklance mleka, wlać do gotującego się mleka i zagotować stale mieszając. Na blaszce rozłożyć wszystkie herbatniki, wylać na nie ugotowaną masę. Na masę wyłożyć krakersy, schłodzony karmel i ponownie ułożyć krakersy. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Wyłożyć ubitą śmietanę na krakersy. Posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Schłodzić.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie wykonał Łukasz Neniczka z klasy 2 Z
Dziękujemy!