Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

 

 

Tiramisu

Po włosku "tiramisu" oznacza "podnieś mnie na duchu". No cóż.... oglądając zdjęcia naszych kolegów, którzy odbywają praktyki we Włoszech, a przy tym zwiedzają piękny kraj, potrzebujemy czegoś co nas na duchu podniesie ;) Proponuje zrobić ten pyszny i wcale nie trudny deser ;)

Normatyw (5 porcji)

500g serka mascarpone

3 jaja

40g cukru

20g miodu

30g kawy rozpuszczalnej

25g kakao

60g rumu

300g biszkoptów

Wykonanie

Kawę zaparzyć i dodać rum. Jaja wyparzyć, oddzielić żółtko od białka. Żółtka utrzeć z miodem, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem. Połączyć z masą mascarpone. Biszkopty nasączyć w naparze z kawy i rumu, ułożyć jedną warstwę w pucharku. Na biszkopty wlać masę tak aby przykryła biszkopty i posypać kakao. Następnie ułożyć koleją warstwę nasączonych biszkoptów, wylać masę i posypać kakao. Tak sporządzony deser włożyć na 5 godzin do lodówki.

Smacznego!