Spis treści
Potrawa miesiąca
Ciasto
Sałatka owocowa
Tiramisu
Strona 5
Strona 6
Strona 7
Strona 8
Strona 9
Strona 10
Wszystkie strony

Ciasto "Styropian" z brzoskwiniami

Składniki:

Na ciasto kruche:

250g masła lub margaryny

100g cukru

5 żółtek

450g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:

1l jogurtu naturalnego

200g cukru

2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)

5 białek

 

Dodatkowo jedna puszka brzoskwiń                            

 

Sposób przygotowania:

Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180oC aż się lekko zarumieni.

Brzoskwinie odsączyć a następnie pokroić na kawałki.

Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem i przesianym przez sitko budyniem. Ubić białka i wymieszać delikatnie z masą jogurtową. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.

Na górze masy wyłożyć kawałki brzoskwiń i zetrzeć pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażarki.

Ciasto piec ok. 60 minut w temp. 180oC. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika d ostygnięcia.

Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.

Smacznego!!!

 

Ciasto wykonali uczniowie kl 1T

Dziękujemy