Wycieczka przedmiotowa do Restauracji „Dwór Świętoszówka”

W dniu 7 czerwca 2018 roku, uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych , uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Restauracji „ Dwór Świętoszówka” k. Bielska- Białej.   Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją i wyposażeniem zakładu gastronomicznego. Z prawdziwą polską gościnnością zostaliśmy przyjęci w nowoczesnym obiekcie restauracyjnym, który zaprezentował nam menadżer zakładu, szef sali p. Piotr Superson. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia części produkcyjnej i magazynowej restauracji, zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem technicznym wykorzystywanym przy produkcji potraw. Widzieli „ od kuchni” w jaki sposób przyrządza się i wydaje posiłki.Przy samodzielnie sporządzonej kawie młodzież poznawała organizację pracy kelnera i barmana oraz przeglądała karty menu restauracji i przykładowe karty menu na przyjęcia okolicznościowe. Zobaczyliśmy także salę bankietową  z jej wyposażeniem i eleganckim wystrojem.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej zadawali wiele pytań związanych z kwestiami zawodowymi i możliwością zatrudnienia.

Taka lekcja zawodu dostarczyła uczniom niezapomnianych wrażeń i na pewno na długo pozostanie w ich pamięci, zachęci do poszukiwania pracy zgodnie z uzyskanymi kwalifikacjami.

 

Urszula Bury