"III Szkolny Konkurs Kulinarny"

 

Dnia 6 czerwca 2017 roku po raz koleiny w Naszej Szkole odbył się konkurs o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Do kuchennej rywalizacji stanęli uczniowie klas I, II i III o profilu gastronomicznym (Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Technikum), pracowali dwuosobowych grupach. Tegorocznym tematem przewodnim były dania półmięsne z udziałem ciasta i szpinaku. Potrawy oceniało profesjonalne jury tj. p. Bartosz Puchałka oraz p. Dawid Konior, szefowie kuchni w restauracji „Pastamore” w Bielsku Białej. Uczniowie wykonali różnorodne potrawy, pokazując duży kunszt i umiejętności zawodowe. Najlepsi okazali się:

I miejsce – Zuzanna Sokołowska i Mateusz Balcarek (klasa II TŻ), „Zielona pokusa”

II miejsce – Estera Stańczyk i Dominika Posert (klasa III TŻ), „Włoskie trio”

III miejsce – Anna Hussarek i Dawid Kuś (klasa III TŻ), „Pierogi w nowoczesnej odsłonie”

Dobrze spisali się również:

Monika Herzyk i Kinga Urbaś (klasa II TŻ), „Niedźwiedzi przysmak”

Rafaela Śliwka i Błażej Burawa (klasa II ZSZ), „Paszteciki z masą knelową otoczone szpinakiem”

Karolina Greń i Margareta Dutka (klasa I ZSZ), „Papajowe paszteciki”

Zapraszamy do kolejnej edycji Konkursu już za rok.

Urszula Bury