Pierś z kurczaka z duszonymi warzywami

Pierś z kurczaka duszona z warzywami

Składniki:

Pierś z kurczaka b/k   270g

Olej 200 ml

Marchew 120g

Seler 70g

Pietruszka- korzeń 70g

Cebula 100g

Czosnek 1 ząbek

Groszek mrożony 100g

Mąka pszenna 100g

Papryka sypka słodka – do smaku

Sól – do smaku

Pieprz czarny – do smaku

Wykonanie:

Pierś kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w  paski. Marchew,seler i pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać i pokroić w słupki (zapałkę).Cebulę i czosnek oczyścić i drobno posiekać. Paski z piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące, obrumienić na oleju, przełożyć do rondla. Cebulę zeszklić dodać czosnek i pozostałe warzywa i razem krótko obsmażyć. Do pasków z piersi  kurczaka dodać obsmażone warzywa, mrożony groszek, niewielką ilością wody i dusić kilka minut. Doprawić do smaku i wyporcjować na talerzach do dania zasadniczego.

Ryż na sypko

Składniki:

Ryż 180g

Woda 420 ml

Masło  10g

Sól – do smaku

Wykonanie:

Ryż opłukać i osączyć na sicie. Do wrzącej wody dodać sól, masło, wsypać ryż, zamieszać i powoli gotować. Garnek z ryżem wstawić do kąpieli wodnej na ok. 30-40 min. Ugotowany ryż spulchnić lekko mieszając. Wyporcjować na talerzach do dania zasadniczego.

Sałata z sosem winegret

Składniki:

Sałata masłowa 120g

Olej 30g

Ocet winny 10g

Sól- do smaku

Pieprz czarny- do smaku

Cukier- do smaku

Wykonanie:

Sałatę oczyścić, rozdzielić liście, umyć i osączyć. Rozdrobnić liście poprzez porwanie i rozłożyć równomiernie na talerzykach zakąskowych

Ocet winny wymieszać z solą, pieprzem i cukrem, wlać powoli olej i całość energicznie wymieszać. Sałatę polać sosem winegret.

 

Angelika Kobiela i Dorota Micza